KAKO IZBRATI KUHINJSKO NAPO ?

Kakšno kuhinjsko napo si želimo, je dobro vedeti že pri projektiranju hiše ali stanovanja. V zadnjih letih proizvajalci nudijo premnoge izvedbe kuhinjsih nap, kot so stropne; podometne in nadometne, otočne, viseče, stenske raznih oblik in dimezij; kot so poševne, klasične tako imenovane kaminske, ravne, vgradne v omarice kuhinje; vložek nape in izvlečne ter zadjna novost, ki odlično rešuje funkcijo in prostor, to so nape integrirane v kuhalno ploščo ali pa kot izvedba samostojna napa vgrajena v pult in poljubna kuhalna plošča.. Le te zagotoavljajo najboljšo učinkovitost, saj je razdalja med izvorom pare, vonjav in maščob, torej posodo in sesalnim delom nape, najkrajša. V tem primeru tudi velikost oziroma volumen prostora ne vpliva v taki meri, kot pri ostalih izvedbah. Za te model kot tudi za ostale je proizvajalec Airfrorce ponudil trgu večjo število rešitev, tudi z motorji A+++ energijskega razreda.
Naslednja pomembna odločitev je, ali bo zrak iz nape speljan na prosto, ali se bo vračal v prostor. Naj takoj pripomnimo, da je pri objektih, ki so opremljeni z rekuperacijo, edina logična rešitev vračanje zraka nazaj v prostir, saj bi z odvodom zraka na prosto porušili delovanje rekuperatoja in pa energijo, ki jo prihrani rekuperator, izgubili z odvajanjem zraka iz prostora na prosto.
Razlaga: Pri načinu vračanja v prostor ni energijskih izgub, v prostor pa se vrača vlaga ( če je vgrajen rekuperator, le ta uravnava vlažnost v prostoru, v naspritme primeru po kuhanju prostor prezračimo). Maščobe v večji meri prevzame maščobi filter, ki je kovinski ali visokoučinkoviti sintetični, ki ga je potrebno periodično očistiti, vonjave pa v večji meri nevtralizira ogleni filter ( ki ga je potrebno periodično menjati), v najnovejši izvedbi pa lahko vgradimo rekuperacijski nevtralizator vonjav, primer Airforce AFCONFRACFP.
Pri odvajanju zraka izven prostorja se maščobe v večji meri ujamejo na maščobni filter, zrak z vonjavami in vlago pa odvedemo. Ta način je najbolj učinkovit, žal pa z energijskega stališča za današnji čas ni ekonomičen, saj govorimo o znatnih toplotnih izgubah.
Pomembem podatek pri izbiri nape je tudi velikost prostora.
Izračun za sesalno moč nape: tloris prostora X višina prostora X priporočena količina zamenjanega zraka na/h = sesalna moč nape v m3/h.
Primer: Za tloris prostora 4 x 4 m in višine 2,5 m dobimo volumen zraka 40 m3, pomnoženo z 12 je 480 m3/, torej izberemo napo z nazivno močjo okrog500 m3/h ali več. Iz navedenga sledi, da za prostore, ki so po novem vse v enem, dnevna soba, jedilnica, kuhinja in so velikosti recimo 50 m2 nobena napa NE MORE učinkovito opravljati svojega dela, saj bi v tem primeru potrebovali napo z sesalno močjo 1.500 m3/h pretoka, kar pa je izven dosega in logike, saj bi bilo v takem prostiru neugodno bivati, ker bi bil v takem prostoru prepih.
Na trgu so nape za gospodnjstvo do sesalne zmogljivosti okrog 800 m3/h, vendar deujejo nad 600 m3/ le 5 minut, potem pa se hitrost samodejno zmanjša. Tako zmogljivi motorji se vgrajujejo predvsem z namenon, da se uporabljajo na nivoju i naprimer 500 m3/h in je glasnost zmerna oziroma niska.

Spletna stran je v izdelavi in nekatere funkcije še ne delujejo pravilno. Hvala za razumevanje!