Je vsaka armatura primerna za vsako korito?


24. junij 2022

Kratek odgovor bi bil, niti slučajno. Zakaj ne? To pa zahteva malo daljši odgovor ...

Ko se odločate o nakupu pomivalnega korita, je dandanes pred vami zelo pestra izbira korit. Če potrebujete nekaj pomoči, smo za vas napisali članek z naslovom Kako izbrati idealno pomivalno korito. Če se boste odločili za kamnito pomivalno korito, se boste že samo s to potezo izognili večini spodaj omenjenih težav. Če pa se boste odločili za korito iz plemenitega jekla, pa vam v kombinaciji z napačno izbiro kuhinjske armature lahko pride do nezaželjenega gibanja oz. nihanja armature. Nihanja? Tako je. Vsakič, ko armaturo odprete, zaprete ali čistite, se armatura maje, prav tako pa se upogiba predel pomivalnega korita, kamor je pričvrščena armatura (prikazano v videu na dnu strani). Zato je pri izbiri potrebno paziti na tri stvari.

1. Debelina jekla pomivalnega korita
Pomivalna korita iz plemenitega jekla (inoxa) so narejena iz različnih debelin. Korita nižje kakovosti imajo debelino jekla v večini 0,5 ali 0,6 mm, medtem ko imajo korita višje kakovosti debelino jekla vse tja do 1 mm. To se morda ne sliši veliko, ampak v praksi je razlika ogromna. Eden izmed dobrih pokazateljev kakovosti korita je cena, čeprav je dobro omeniti, da spodnja enačba ne drži vedno 100 %.

Tanjše je korito => manj materiala je moral proizvajalec uporabiti => manj dela je z oblikovanjem korita => nižja cena

In enako seveda velja v obratni smeri.

2. Ojačitev predela korita, kamor se namesti armatura
Ena izmed enostavnih rešitev, ki se je proizvajalci poslužujejo, je ta, da naredijo pomivalno korito iz tankega jekla, ampak s spodnje strani ojačajo predel, kamor se namesti armatura. To sicer delno res reši problem nihanja armature, ampak ne v celoti. Če je armatura dovolj visoka, bo do nihanja še vedno prihajalo, zato je še vedno najboljša izbira korito, ki je v celoti iz debelejšega materiala.

3. Višina armature
Visoka kuhinjska armatura vam lahko povzroči dva problema:
- Višja je armatura, večje je lahko nihanje armature.
- Višja je armatura in globlja je posoda od korita, večji je padec vode in bolj lahko posledično voda šprica naokoli.

Kako celotna stvar izgleda v praksi, pa si lahko pogledate v spodnjem videu: