Kako izbrati idealen pomivalni stroj?


30. avgust 2021

Vsak kuhar potrebuje pomivalni stroj za bleščeče čisto posodo. Pred nakupom pomivalnega stroja pa je nujno, da precenite kakšen pomivalni stroj potrebujete, da bo ustrezal vsem vašim pričakovanjem.

Pomivalni stroji so na voljo v različnih dimenzijah. Velikost pomivalnega stroja bo odločila predvsem velikost kuhinje in tudi to koliko oseb živi v vašem gospodinjstvu. Na voljo so pomivalni stroji s širino 45 cm ali 60 cm. V večjih pomivalnih strojih je mogoče oprati od 12 do 15 standardnih pogrinjkov, v manjših pa do 9.*

Zelo pomemben podatek pri nakupu pomivalnega stroja je, da veste ali potrebujete prostostoječi ali vgradni pomivalni stroj.

Vgradni pomivalni stroj je namenjen za vgradnjo v kuhinjski element in ne more biti nameščen samostojno. Lahko imajo vidno komandno ploščo ali pa so popolnoma integrirani. Na zunanji del se namestijo sprednja vratca kuhinjske omarice, tako, da se bo pomivalni stroj popolnoma zlil z vašo kuhinjo.

Prostostoječi pomivalni stroj je samostojen kuhinjski element in ga lahko poljubno postavite kamorkoli v stanovanju, kjer imate vse ustrezne priključke. Odvisno od same višine kuhinjskega pulta, ga je v določenih primerih mogoče postaviti pod pult, kar pa ne pomeni, da je vgraden! Prostostoječi pomivalni stroji imajo svojo sprednjo fronto, ki je lahko iz različnega materiala, največkrat bo to barvana pločevina ali plemenito jeklo.

Nekateri pomivalni stroji imajo tudi tretjo košaro, ki je namenjena predvsem za pribor, manjše skodelice in druge kuhinjske pripomočke.

Pomivalni stroji imajo tudi mnoge druge funkcije (projekcija časa na tla, notranja osvetlitev, zamik vklopa, dvižna spodnja košara…). Več funkcij po navadi pomeni tudi višjo ceno, toda sami precenite kaj potrebujete zase in potrebe vašega gospodinjstva.

*Standardni pogrinjek v skladu z IEC normo sestavljajo globok krožnik za juho, krožnik za glavno jed, krožnik za sladico, kozarec, skodelica in krožnik za skodelico, nož, vilica, žlica za juho, žlica za sladico in čajna žlička.