Kako izbrati idealno kuhinjsko napo?

Vaša kuhinja je prostor, kjer se bo med kuhanjem sprostilo največ vonjav, par, vlage in dima. Pomembna kuhinjska naprava, ki pa skrbi za odstranjevanje le teh pa je kuhinjska napa. Zadnja leta vse več kuhamo doma, zato je še toliko bolj pomembno, da si izberete kar se da idealno napo za vašo kuhinjo. Kakšno kuhinjsko napo si želite oz. potrebujete, je dobro vedeti že pri samem projektiranju hiše ali stanovanja. Enako, če samo prenavljate kuhinjo. Če potrebujete kakšno pomoč ali namig pri načrtovanju vaše sanjske kuhinje, smo za vas že napisali en članek na to temo. Če pa vas zanimajo samo nape, je to pravi članek za vas. Da bi lahko izbrali najbolj primerno napo, morate vedeti, kakšne možnosti sploh imate na izbiro. Najustreznejši model kuhinjske nape boste izbrali glede na postavitev vaše kuhinje in glede na želeni način uporabe.

Proizvajalci nam nudijo veliko izvedb kuhinjskih nap:
- vgradne,
- izvlečne,
- klasične podvgradne,
- poševne dekorativne,
- stenske dekorativne,
- kotne,
- stropne,
- otočne viseče,
- pultne,
- potopne in
- nape, ki so integrirane v kuhalno ploščo

VLOGA KUHINJSKE NAPE

Zdaj veste, zakaj je potrebno vedeti, kateri tip kuhinjske nape boste uporabili že pri samem načrtovanju kuhinje. Če se vam vse skupaj sliši komplicirano, ne skrbite. V nadaljevanju vam bomo pojasnili in opisali vse tipe nap, da boste imeli kar se da dobro predstavo, kaj trg ponuja ta trenutek in kakšni so trendi, ki se venomer spreminjajo. Kuhinjska napa je bila namreč najprej zasnovana samo zato, da odstrani neprijetne vonjave in pare, sčasoma pa je dobila vedno pomembnejšo vlogo. Prve nape niso vsebovale svetlobnega elementa, ampak ker je pri kuhanju pomembna zadostna količina svetlobe, je pomembno tudi, da izberete napo, ki ima vgrajeno luč za dodatno osvetljevanje kuhalne površine. Seveda pa je napa dobila tudi nalogo vizualnega dopolnjevanja vaše kuhinje, da s funkcionalno obliko in domiselnim stilom v kuhinjo prinese svoj pečat ter pričara čudovit pogled na celotno kuhinjo. Prav zaradi teh razlogov bo postala kuhinjska napa v vaši kuhinji dragocen kuhinjski aparat, ki skrbi za vaše dobro počutje. Za tiste, ki želijo resnično uživati v osupljivem videzu svoje kuhinje, so stenske dekorativne nape zelo dobra rešitev. Namen teh kuhinjskih nap ni samo odstranjevanje neželenih vonjev in pare, ampak tudi izgled, ki vedno naredi vtis na vaše goste. V kuhinji bodo vedno pritegnile pogled in vanjo vnesle pridih razkošja in elegance.

ODZRAČEVALNI ALI OBTOČNI NAČIN?

Kaj pa cena? Če je to eden izmed vaših kriterijev, potem premislite, kako pogosto boste napo uporabljali, kar pa je seveda vezano na vaše prehranjevalne navade. Pogosto jeste v restavracijah ali je večina vaših obrokov pripravljenih doma? Z uporabo nape boste v prostoru očistili zrak in odvisna od izvedbe prezračevanja je tudi cena nape. Skoraj vsako kuhinjsko napo lahko priredimo na dva načina delovanja in sicer so na trgu na voljo nape za kuhinjo, ki delujejo na odvod zraka (odzračevalni način) ali na kroženje zraka (obtočni način). Najbolj priporočljiva je izvedba z odvodom zraka na prosto, izvedba s kroženjem zraka pa le, če odvod zraka zaradi različnih razlogov ni mogoč. Odzračevalni način onesnažen zrak črpa skozi odvodno cev iz kuhinje, ga prečisti skozi maščobni filter ter vrne na prosto. Kjer odvodni način ni mogoč, ali se morda za tak način niste odločili, pride v poštev napa za kuhinjo, ki deluje na način s kroženjem zraka. V tem primeru onesnažen zrak zgolj kroži v prostoru in se pri tem skozi napo filtrira in prečiščuje tako, da gre onesnažen zrak najprej skozi maščobni filter, da iz zraka očisti maščobo, nato pa še skozi ogleni filter, ki zadrži neprijetne vonjave, očiščen zrak pa se vrne v prostor.

KAJ PA REKUPERACIJA?

Naj pri tem pripomnimo, da je pri objektih, ki so opremljeni z rekuperacijo (vračanjem toplote), edina logična rešitev vračanje zraka v prostor, saj bi z odvodom zraka na prosto porušili delovanje rekuperatorja in izgubili energijo, ki jo prihrani rekuperator. Pri načinu vračanja zraka v prostor namreč ni energijskih izgub. Odvajanje zraka iz prostora je najbolj učinkovit način, žal pa ne z energijskega vidika, saj z odvodom zraka v zimskem času odvajamo tudi toploto. Poleti je pa to odvajanje toplote iz prostora vsekakor prednost.

MONTAŽA JE KLJUČNEGA POMENA

Naj vas še opozorimo, da je za delovanje nape zelo pomembna pravilna montaža. Potrebno je slediti navodilom proizvajalca in upoštevati minimalno oddaljenost od kuhalne plošče, še posebej v primeru odprtega kuhališča zaradi preprečevanja morebitnih poškodb mehanskih delov in poškodb uporabnika. Zelo pomembno je tudi, da se napa namešča na osnovo (steno ali strop), iz suhomontažnega materiala (knaufa), ter da se ta primerno pritrdi, glede na težo nameščene nape.

PRETOK ZRAKA

Naslednji pomemben podatek pri nakupu kuhinjske nape je pretok zraka, ki nam pove, kakšno količino zraka lahko kuhinjska napa prečisti v eni uri. Za izračun nam pomaga formula: kvadratura prostora (m²) x višina prostora (m) x priporočena količina zamenjanega zraka na uro (h) = potreben pretok kuhinjske nape (m³/h). Priporočljivo je, da kuhinjska napa zamenja zrak v prostoru vsaj 10x na uro.

Primer: za prostor velik 16 m² in višine 2,5 m dobimo volumen zraka 40 m³. Dobljen volumen zraka pomnožimo s faktorjem 10, kot je priporočena količina zamenjanega zraka v prostoru na uro. Iz tega dobimo potreben pretok zraka za naš prostor, ki znaša 400 m³/h. Torej pri izbiri kuhinjske nape upoštevamo ta podatek in izberemo kuhinjsko napo s pretokom zraka vsaj 400 m³/h.

Seveda pa v prostorih z odprtim tipom (kot so dnevna soba, jedilnica in kuhinja v enem) nobena kuhinjska napa ne more učinkovito opravljati svojega dela. V tem primeru izberemo kuhinjsko napo s čim večjim pretokom zraka. Pri tem pa moramo seveda imeti tudi v mislih, da večji je pretok zraka, glasnejša je napa, zato pri izbiri glejte oba podatka.

DIMENZIJE NAP

Dodatna stvar, na katero morate paziti pri izbiri kuhinjske nape so dimenzije le te. Če boste kuhinjsko napo namestili med kuhinjsko pohištvo in opremo, bodite še posebej pozorni na dimenzije. Širine nap v grobem segajo od 45 cm do 120 cm, medtem ko klasična širina večine nap znaša 60 cm. Širina zajema zraka določa moč kuhinjske nape in vpliva na pretok čiščenja zraka nad kuhalno površino.

Da pa ne dolgovezimo preveč, vam naj predstavimo posamične izvedbe nap, sortirane po načinu vgradnje: najprej stenske, nato stropne in na koncu pultne nape. Znotraj teh treh kategorij jih bomo razvrstili od manj vidnih do bolj izstopajočih, kjer je večji poudarek na lepoti ter vizualnemu dekorativnemu dodatku vaši kuhinji.

VGRADNE NAPE

Popolnoma vgradna napa je nameščena nad kuhalno ploščo v notranjost kuhinjskega elementa, zato je vidna le spodnja površina kuhinjske nape z upravljalnim delom, lučmi ter filtri za zajem zraka. Nape, ki so integrirane v element, so znane po svoji nevpadljivi obliki in če imate radi čist in sodoben videz notranjih prostorov, je to nedvomno najboljša možnost za vas. Kadar je ne uporabljate, se povsem zlije z vašimi kuhinjskimi omaricami in je skoraj nevidna. Običajno so te nape manjše velikosti in zato tudi popolna izbira za vse, ki nimajo veliko prostora v svoji kuhinji. Majhne kuhinje so lahko hitro videti prenatrpane, če pa vanje vključimo skrit in uporaben element, lahko hitro prispevamo k čistemu in prostornemu videzu.

IZVLEČNE NAPE

Z drugo besedo poimenovana teleskopska napa je še posebej uporabna, ker jo izvlečemo preko vgrajenih teleskopskih vodil samo takrat, kadar jo potrebujemo. Ko je ne potrebujemo, jo ponovno z eno potezo lično pospravimo pod kuhinjsko omarico. V kuhinjah, kjer moramo ekonomično izkoristiti prostor, se navadno odločimo ravno za vgradno izvlečno napo, saj nam omogoča najboljši izkoristek prostora. Enako kot vgradna napa, je tudi izvlečna napa nameščena nad kuhalno ploščo v notranjost zgornjega kuhinjskega elementa. Vidna je le tanka letev izvlečnega dela kuhinjske nape z upravljalnim delom, lučmi in filtri za zajem zraka. Napa deluje le ob izvleku izvlečnega dela, sicer ostane lepo skrita.

KLASIČNE NAPE

Enako kot vgradna in izvlečna napa, je tudi klasična kuhinjska napa nameščena nad kuhalno ploščo pod zgornji kuhinjski element (od tod tudi ime podvgradna kuhinjska napa), le da je ta še bolj vidna od prejšnjih dveh. Cevi od nape so sicer še vedno skrite med elementi, vendar je glavni del nape (upravljalni gumbi, filtri ter luči) precej bolj viden. Po želji se lahko napo namesti tudi samostojno na steno nad kuhališče.

POŠEVNE NAPE

Poševna kuhinjska napa je v tej zbirki nap prva, ki ima poudarek na dekorativni funkciji (od tod tudi ime poševna dekorativna napa) in estetskemu dodatku vaše kuhinje. Kot že vse omenjene nape doslej, je tudi ta napa nameščena nad kuhalno ploščo na steno, vendar je napa nameščena samostojno, brez povezave s kuhinjskimi elementi. Za ta tip nape je značilno, da se jo zaradi postavitve motorja v napi nameščena nižje nad kuhalno ploščo od ostalih in sicer med 45 cm in 55 cm nad kuhališčem. Zaradi svoje poševne oblike sprosti prostor nad kuhalno ploščo in kuharju olajša gibanje nad kuhalno ploščo ter ga tako ne ovira. Zaradi svoje moderne oblike postaja čedalje bolj priljubljena, saj jo najdemo v različnih različicah in različnih barvah (črni, beli, kombinrana z dekorativnim kamnom itd.). Stikala za upravljanje so pri večini različic na dotik, ima pa tudi različne moderne funkcije kot so zakasnilec izklopa, opozorilnik zasičenosti maščobnega filtra, intenzivna funkcija in 24h-prezračevalna funkcija.

Ena novost, ki se jo splača posebej izpostaviti, je toplotni senzor. To je senzor, ki je vgrajen v samo napo, njegova funkcija pa je, da zraven običajnega ročnega upravljanja zaznava količino toplote ter moč sesanja in odvajanja zraka prilagaja samodejno, torej izbira stopnjo delovanja glede na trenutno potrebo. Ena redkih takšnih nap na trgu trenutno je napa Airforce F203.

STENSKE NAPE

Druga v vrsti dekorativnih nap je stenska napa. Samostojno nameščena nad kuhalno ploščo na steno, brez povezave s kuhinjskimi elementi. Je daleč najbolj razširjena med vsemi napami in zajema največ oblikovnih različic. Veliko krat jo vidimo tudi v kombinaciji inoxa in stekla. Nekateri jo imenujejo tudi kaminska napa. Stenske nape so znane po svoji značilni kupoli, ki se namesti nad kuhališče. V tej kupoli je notranji ventilator, ki je postavljen vertikalno tako, da izsesano paro, vlago, vonje in dim vedno potisne skozi izpuh v zgornjem delu. Osvetlitev je ponavadi halogenska. Te vrste kuhinjskih nap se ponašajo s svojim privlačnim videzom, zato so ene od bolj elegantnih različic. So resnično središče vsake kuhinje in hitro jo spremenijo v edinstven prostor prijetnega videza. Ker je na trgu na voljo tako pestra paleta odzračevalnih kuhinjskih nap, je podobno raznolik tudi razpon cen. Zato se zlahka najde takšna, ki bo ustrezala vašemu žepu.

KOTNE NAPE

Ta tip kuhinjskih nap si zasluži svojo kategorijo, saj so zelo edinstvene po izgledu. Nameščene so nad kuhalno ploščo na steno, ampak kot že samo ime pove, so nameščene v kotu kuhinje, kjer se stikata dve steni. Kotna napa je tako nameščena samostojno, brez povezave s kuhinjskimi elementi. Pomebno pri tej napi je, da je na voljo dovolj prostora, saj so v večini primerov precej večje od ostalih nap in na voljo ni veliko različnih dimenzij. Je pa na voljo več različnih modelov in različic, recimo kombinacija s steklom, nerjavečim jeklom in podobno.

STROPNE NAPE

V svojo kategorijo (po montaži, izgledu, obliki in bolj ali manj vseh ostalih pogledih) spadajo stropne nape. Namestijo se v strop nad kuhinjski otok, ampak z razliko od visečih nap nato potrebujejo nadgradnjo s suhomontažnimi (knauf) ploščami. Stropne kuhinjske nape so znane po svoji minimalistični in sodobni obliki. So zelo moderne, imajo vgrajeno LED osvetlitev za dodatno osvetljevanje kuhalne površine ter daljinski upravljalec, saj je montirana v stropu in bi bilo ročno upravljanje praktično nemogoče. Posebnost pri tej napi je tudi razmik med samo napo in kuhališčem, ki je v tem primeru precej večji kot pri ostalih napah in sicer okrog 150 cm. Ne zavzamejo veliko prostora, zato so priljubljene v majhnih kuhinjah, dobrodošle pa so tudi v velikih. Kljub mnogim prednostim pa stropna napa ni najboljša izbira za kuhinje z visokimi stropi, ker je ventilator predaleč od kuhališča in posledično morda ne bo učinkovito odstranila vseh neželenih vonjev in vlage.

OTOČNE VISEČE NAPE

Kadar imamo kuhalno ploščo vgrajeno v kuhinjskem otoku (ali polotoku), nam preostane le otočna kuhinjska napa. Kot že omenjeno prej, je ena opcija stropna napa, druga pa je otočna viseča napa, ki (običajno) preko štirih jeklenic visi s stropa točno nad kuhališčem. Večina nap ima tudi možnost dviganja in spuščanja po potrebi preko daljinskega upravljalca. Napa je tako nameščena samostojno, brez povezave s preostalimi kuhinjskimi elementi. Njeno pozicijo moramo imeti v mislih že pri sami gradnji, da lahko do mesta, kjer je predvidena vgradnja takšne nape, pripeljemo prezračevalno cev. Če te možnosti za odzračevanje ni, napa poskrbi le za kroženje in čiščenje zraka v prostoru. V kolikor je strop nad napo narejen iz suho montažnega materiala, je priporčljivo, da se strop dodatno ojača, zaradi lastne teže nape. Sicer otočne nape niso tako težke, ampak vseeno previdnost ni odveč, da preverite vnaprej vzdržljivost vašega stropa kot da imate kasneje težave. Omenjena napa služi lahko tudi kot lestenec v kuhinji, saj so v vencu nameščene svetilke za osvetlitev prostora. So luksuzen dodatek privlačnega videza, ki bo naredil vtis na vsakega gosta. Najpogosteje se jih namesti v prostorne kuhinje.

PULTNE NAPE

Če se odločite za kuhinjski otok, imate na voljo tri vrste nap: stropno in otočno, ki smo ju pravkar opisali in takšno, ki je vgrajena v pult.
Seveda je potrebno poudariti, da je pultna napa lahko nameščena v kuhinji tudi ob steni, torej kuhinjski otok ni pogoj. Pultne nape imajo več različnih izvedb:
- pultna vgradna napa, ki je ločena od kuhinjske plošče in se ne premika,
- potopna napa, ki je ločena od kuhinjske plošče, ampak se dviguje (nekateri jo imenujejo tudi dvižna napa) in
- napa, integrirana v kuhalno ploščo.

POTOPNE NAPE

Ta moderna vrste nape se namesti neposredno v kuhinjski pult za kuhalno ploščo in začne delovati ko prižgemo kuhalno ploščo. Ko napa ni v uporabi, se skrije v kuhinjski pult. Tako se enota pojavi le, ko jo potrebujete. Motor je nameščen spredaj ali zadaj v omarici otoka, kot je v danem primeru najbolj funkcionalno in smiselno za potopno napo. Odvod zraka je nujno potrebno načrtovati predhodno, saj se odvod zraka ponavadi spelje skozi prostor pod samim talnim tlakom.

NAPE, INTEGRIRANE V KUHALNO PLOŠČO

Še zadnja v vrsti nap je napa, ki je integrirana v samo kuhalno ploščo. Te vrste nap so na trgu šele nekaj let in so zelo kreativna in praktična domislica inženirjev ter kuharjev. Opravljanje nape poteka preko kuhalne plošče na dotik. Če vas skrbi, kaj se zgodi z napo, če se vam po kuhalni plošči polije tekočina, je ta skrb popolnoma odveč, saj ima napa v svoji notranjosti posodo, kamor se tekočina lahko odteče. Dvignete pokrov, odstranite filtre, ter jih skupaj z zbiralno posodo očistite in ponovno vrnete na svoje mesto. Opazovanje delovanja takšne nape v akciji je čistai užitek, saj namesto, da bi para in dim izhlapevala proti stropu, jih napa posesa v notranjost vašega elementa.

Kot vidite, je na tržišču mogoče izbirati med veliko različnimi modeli map, vendar se nape ne razlikujejo le po modelih temveč tudi po barvah, dimenzijah, unikatnih dizajnerskih zaključkih, materialih, načinu delovanja, filtrih, osvetlitvi kuhalne površine, glasnosti, energijski porabi ter garanciji. Pestra ponudba različnih proizvajalcev omogoča eleganten in unikaten zaključek v vaši kuhinji z izborom idealne kuhinjske nape.

Drugi članki na temo opremljanja kuhinje:
Kako izbrati idealno pomivalno korito?
Katera posoda je primerna za indukcijske kuhalne plošče?

Če imate kakšno dodatno vprašanje ali potrebujete kakšno drugo pomoč, smo za vas dosegljivi na info@jez.si ali 01/511 47 16.