Kateri sušilni stroj izbrati - s toplotno črpalko ali brez?


13. april 2023

Sušilni stroj je ena najpogosteje uporabljanih gospodinjskih aparatov. Njegova glavna naloga je, da posuši mokro perilo tako, da odstrani vlago iz njega. Obstajajo tri vrste sušilnih strojev, ki delujejo na različne načine in vsi imajo svoje prednosti in slabosti.

Sušilni stroj s toplotno črpalko

Sušilni stroji s toplotno črpalko delujejo na principu zaprtega sistema kroženja zraka, odstranjevanja vlage in hkratnega sušenja perila ter ponovne uporabe zraka in delne toplote (sliki spodaj). Ko se perilo suši v sušilnem stroju s toplotno črpalko, se zrak, ki se uporablja za sušenje, segreje, kroži po bobnu, suši perilo, vlažen topel zrak se s pomočjo kondenzatorja ohladi, hkrati se odstrani vlaga, prečiščen (delno topel) zrak se pa ponovno pošlje po cevi skozi toplotno črpalko, kjer se segreje in suši perilo v bobnu. Pri sušilnem stroju s toplotno črpalko tako ni toplotnih izgub, prav tako pa tudi vlaga ne uhaja nazaj v prostor, zato ni skrbi za potencialni nastanek plesni.

Toplotna črpalka skrbi za manjše stroške (tudi več kot 3x manjšo porabo energije), saj zaradi nje stroj suši perilo pri približno 55°C (to je približno 20°C nižja temperatura kot pri sušenju s kondenzacijskimi sušilnimi stroji), kar pozitivno vpliva na oblačila, saj jih vročina ne uničuje kot pri kondenzacijskem sušilnem stroju. Sušenje je tako nežnejše in primernejše za bolj občutljive materiale. Ko se na poti iz bobna zrak ohladi, se iz njega odstrani vlaga, ki je med sušenjem izhlapela iz perila. Vlaga se v obliki tekoče vode shrani v posebej namenjeni posodi, katero se po uporabi izprazni, da se v posodi ne naredi plesen. Sušilni stroji s toplotno črpalko so med vsemi vrstami najbolj energetsko učinkoviti in okolju prijazni, saj ne izpuščajo toplote in vlage v prostor, vendar pa so lahko ob nakupu nekoliko dražji in bolj zapleteni za vzdrževanje kot druge vrste sušilnih strojev.

                   

Kondenzacijski sušilni stroj

Kondenzacijski sušilni stroji delujejo na principu gretja zunanjega zraka, kondenzacije vlage iz mokrega perila ter izpustu zraka nazaj v prostor. Ko se perilo suši v kondenzacijskem sušilnem stroju, se zrak iz prostora po cevi posrka v sušilni stroj, kjer se s pomočjo grelca segreje in posledično posuši perilo v bobnu, ampak ker ta nima toplotne črpalke in v tem primeru ne gre za zaprt sistem, se vroč in vlažen zrak na kondenzatorju ohladi, vlaga se odstrani, preostali zrak (delno topel in malenkost vlažen) izpusti nazaj v prostor. Prav tako pa mora grelni element zrak segreti na višjo temperaturo, da le ta posuši vso perilo. Ko se zrak ohladi v kondenzatorju, se v njem kondenzira vlaga, ki je iz perila izhlapela med sušenjem, v obliki tekoče vode se hrani v posebni posodi, to pa po uporabi izpraznete, da se v njen ne začne nabirati plesen. Kondenzacijski sušilni stroji niso tako energetsko učinkoviti kot sušilni stroji s toplotno črpalko, so pa vseeno bolj učinkoviti in okolju prijazni kot odzračevalni sušilni stroji (spodaj), saj se voda, ki iz perila izhlapi med sušenjem, ne izgubi na prosto, temveč se ohrani v posodi.

Odzračevalni sušilni stroj

Odzračevalni sušilni stroji pa za razliko od sušilnih strojev s toplotno črpalko in kondenzacijskih sušilnih strojev sploh ne ohranijo vode, ki iz perila izhlapi med sušenjem, ampak jo odvedejo v zunanji prostor preko cevi (podobno kot pri klimatski napravi). To pomeni, da so ti sušilni stroji od vseh vrste še najmanj energetsko učinkoviti in okolju najbolj neprijazni, saj zraven vlage po cevi odvajajo tudi toploto, ki jo sušilni stroj uporablja za sušenje perila. So pa lahko po drugi strani cenejši in lažji za vzdrževanje zaradi njihove enostavnejše sestave. Primerni so za prostore, kjer lahko cev za odvajnje vode (pare) speljemo ven iz hiše, kar je v velikih primerih težava, ki jo je potrebno predvideti že med gradnjo stanovanja. Prav tako boste to vrsto sušilnih strojev dandanes dobili precej težko, saj izgubljajo na priljubljenosti zaradi slabše energetske učinkovitosti in nepraktičnosti, zato jih proizvajalci umikajo iz trga.

Prednosti sušilnega stroja s toplotno črpalko

- Sušilni stroj s toplotno črpalko je bolj energetsko učinkovit kot sušilni stroj brez toplotne črpalke.
To pomeni, da porabi tudi več kot 3x manj energije za sušenje perila in tako pripomore k nižjim računom za električno energijo.

- Sušilni stroj s toplotno črpalko je bolj okolju prijazen, saj izpusti manj emisij toplogrednih plinov v ozračje.

- Sušilni stroj s toplotno črpalko je tišji kot sušilni stroj brez toplotne črpalke.

- Sušilni stroj s toplotno črpalko je nežnejši do oblačil, saj se perilo suši pri (tudi do 20°C) nižjih temperaturah kot v sušilnem stroju brez toplotne črpalke.
Oblačila so tako manj izpostavljena visokim temperaturam in manj je možnosti, da se zmečkajo ali izgubijo svojo obliko.

- Sušilni stroj s toplotno črpalko ima običajno večjo zmogljivost sušenja kot sušilni stroj brez toplotne črpalke, saj lahko suši večjo količino perila v enem ciklu sušenja.
To pomeni, da lahko v enem ciklu sušenja sušite večjo količino perila in s tem prihranite čas in energijo za dodatno sušenje.

- Sušilni stroj s toplotno črpalko ima običajno višjo kakovost sušenja kot sušilni stroj brez toplotne črpalke zaradi sušenja pri nižjih temperaturah.

- Sušilni stroj s toplotno črpalko ima običajno boljšo zaščito proti pregrevanju in požaru kot sušilni stroj brez toplotne črpalke.
To je posledica dejstva, da se perilo suši pri nižjih temperaturah in tako ni tako verjetno, da bi se pregrevalo in povzročilo požar. 

 

Prednosti kondenzacijskega sušilnega stroja

- Kondenzacijski sušilni stroj je ob nakupu cenejši od sušilnega stroja s toplotno črpalko.

- Je tudi manjši in lažji od sušilnega stroja s toplotno črpalko, kar pomeni, da ga je lažje premikati.

- Je manj zapleten za uporabo in vzdrževanje kot sušilni stroj s toplotno črpalko.

- Kondenzacijski sušilni stroj hitreje suši perilo kot sušilni stroj s toplotno črpalko.
Perilo se suši pri višjih temperaturah, kar pomeni, da se posuši hitreje tukaj govorimo o 10-15% časovnem prihranku,
po drugi strani pa lahko za posamezni cikel porabi tudi 3x več energije kot sušilni stroj s toplotno črpalko.

- Je bolj primeren za sušenje oblačil, ki so neobčutljive na visoke temperature, saj se perilo suši pri višjih temperaturah.

2v1 pralno-sušilni stroj ali vsak stroj posebej?

Če se na tej točki sprašujete, ali je bolj smiselno kupiti posebej pralni stroj in sušilni stroj ali 2v1 pralno-sušilni stroj,
imata tudi ti dve možnosti svoje prednosti in slabosti:

- Cena: kupiti en stroj bo verjetno cenovno ugodnejše kot kupiti dva,
vendar je potrebno preveriti tudi njihovo energetsko učinkovitost ter pomisliti na vzdrževanje in servisiranje,
saj je 2v1 stroj precej bolj kompleksen kot vsak stroj posebej.

- Poraba: cena nakupa je samo en del enačbe, drugi, na katerega pa nikakor ne smete pozabiti, je pa energetska učinkotivost.
Sušilni stroj, ki je ob nakupu dražji, je lahko na dolgi rok precej ugodnejši, saj npr. dražji stroj porabi 1,2 kWh na cikel sušenja,
cenejši pa lahko porabi tudi 3 kWh ali več na vsak cikel sušenja.

- Prostor: 2v1 pralno-sušilni stroj je lahko odlična izbira za domove, kjer šteje vsak centimer.
En stroj zasede bistveno manj prostora kot dva, vendar lahko dandanes sušilni stroj položite na pralni stroj in tako prihranite pri prostoru tudi na ta način.

- Kapaciteta sušenja: običajno imajo 2v1 pralno-sušilni stroji precej manjšo kapaciteto sušenja kot samostojni sušilni stroji,
kar pomeni, da se zna zgoditi, da boste morali oprano perilo sušiti dva krat.
V praksi to izgleda takole: celotno količino opranega prila razdelite na dva dela.
Najprej posušite prvi del, istočasno morate nekje hraniti drugi, mokri del perila, šele nato posušite drugi del opranega perila.
To pa seveda pomeni dvojne stroške sušenja.

- Funkcije: moderni sušilni stroji imajo na voljo mnogo funkcij, od katerih so lahko nekatere bolj praktične, nekatere manj,
nekatere naravno neprecenljive in druge popolnoma nepotrebne.
Nekaj od teh je: samodejno čiščenje kondenzatorja, senzor vlažnosti, samodejni nadzor količine,
zvočni signal ob koncu cikla, program brez likanja, odloženi začetek, osvetlitev bobna, otroška zaščita, program Refresh itd.

Ne pozabite tudi na velikost vaše družine. Za dvočlansko družino bo 6 kg kapaciteta sušenja verjetno dovolj, za štiri člane družine pa bo zelo verjetno premalo. Še posebej, če ste bolj športno naravnani in čez teden zamenjate večjo količino oblačil.

Na koncu je pomembno, da pretehtate vse dejavnike in se odločite za sušilni stroj, ki bo najbolje ustrezal vašim potrebam in zahtevam. S preudarno izbiro sušilnega stroja lahko poskrbite za učinkovito in enostavno sušenje perila ter na dolgi rok prihranite denar, energijo in navsezadnje tudi čas.

Če pa potrebujete pomoč, smo vam na voljo na info@jez.si ali na 01/511-47-16.