Kuhalne plošče


Vas zanima, kakšna je vaša izbira pri nakupu kuhalne plošče?

 

Dandanes trg ponuja veliko različnih kuhalnih plošč, ki se razlikujejo po tipu, velikosti, številu kuhališč, tipu vgradnje, načinu upravljanja, barvi in materialih, zato je iskanje idealne kuhalne plošče lahko precej zahtevno in časovno potratno opravilo. V ta namen smo vam na dnu strani napisali kratek pomočnik za lažje razumevanje in hitrejše iskanje.

Število izdelkov: 145
Razvrsti:

Plinska kuhalna plošča Foster FL 7207 032
  • Plinska kuhalna plošča Foster FL 7207 032 bo zadovoljila še tako zahtevnega kuharskega navdušenca. Ima posebno obliko litoželeznih rešetk,...

Preberi več

Cena:574,00 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Redna cena:938,06 EUR

Popust:21.96 %

Znižana cena:732,06 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Na zalogi

Redna cena:1.179,62 EUR

Popust:21.96 %

Znižana cena:920,58 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Ni na zalogi

Redna cena:1.005,16 EUR

Popust:19.04 %

Znižana cena:813,78 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Ni na zalogi

Redna cena:1.308,16 EUR

Popust:21.32 %

Znižana cena:1.029,27 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Ni na zalogi

Redna cena:1.005,16 EUR

Popust:22.84 %

Znižana cena:775,58 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Redna cena:870,96 EUR

Popust:22.84 %

Znižana cena:672,04 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Na zalogi

Redna cena:911,22 EUR

Popust:22.84 %

Znižana cena:703,10 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Ni na zalogi

Redna cena:870,96 EUR

Popust:21.32 %

Znižana cena:685,27 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Na zalogi

Redna cena:844,12 EUR

Popust:21.92 %

Znižana cena:659,09 EUR

Zaloga skladišče JEZ:   0

Zaloga pri dobavitelju:   Ni na zalogi

 

Kuhinja je eden najpomembnejših prostorov v vsakem domu, zato mora biti čim bolj uporabna. Najbolj obremenjen del kuhinje se imenuje delovni trikotnik, katerega sestavljajo hladilnik, kuhalna plošča in pomivalno korito. Ampak območje kuhalne plošče je sestavljeno iz dveh elementov: kuhalna plošča in kuhinjska napa. V ta namen je treba v začetni fazi na grobo pregledati, kaj vse trg ponuja, da vidite, kakšne možnosti sploh imate. Je za vas najbolj primerna indukcijska plošča z napo? Mogoče klasišča indukcijskaplinska ali steklokeramična plošča? Mogoče kombinirana plošča? Kaj pa napa? Boste imeli ploščo in napo kot ločena elementa ali napo vgrajeno v kuhalno ploščo? Smo vas že zmedli? Nič hudega, gremo korak za korakom in obljubimo, da bomo našli idealno rešitev za vas.

 

Lokacija
Ko načrtujete kuhinjo, morate najprej vedeti, kje bo nameščen kateri kuhinjski element (pomivalno korito, hladilnik, pomivalni stroj, kuhalna plošča ...) in do najbolj optimalne postavitve pridete tako, da si zamislite, kako bi skuhali kakšen kompleksnejši obrok. Tako boste namreč lahko predvideli vaše gibanje. So vam elementi med seboj preveč oddaljeni? Poskusite z novo postavitvijo. Stremite k temu, da bodo elementi delovnega trikotnika čim bližje skupaj.

 

 

Kuhalna plošča z napo ali brez?
Ko imate izbrano lokacijo kuhalne plošče, je čas za odločitev glede kombinacije plošče z napo. Boste imeli napo kot ločen element nad kuhalno ploščo ali bo za vas bolj primerna kuhalna plošča z napo, ki je integrirana v samo ploščo? To namreč vpliva na kuhinjske elemente nad in pod ploščo, saj vam plošča z integrirano napo dopušča, da imate prostor nad ploščo prazen (vsi smo se že kdaj udarili z glavo v napo, kajne?) ali pa prostor zapolnite s kakšnim drugim elementom oz. policami za začimbe. V kolikor se odločite za to možnost, se morate tudi zavedati, da vam sicer plošča z vgrajeno napo nudi prazen prostor nad ploščo, ampak zaseda pa nekoliko več prostora pod ploščo. To se zgodi iz dveh razlogov:
- Plošča je debelejša, saj sta v njej vgrajena napa in posoda za tekočino (para, ki jo napa vsrka in razlite tekočine)
- Vgrajena napa potrebuje cevi za odvod zraka (na prosto ali cirkulacijo v prostoru)

Posledično so lahko predali pod kuhalno ploščo krajši ali pa je treba kakšnega celo odstraniti. Če imate več vprašanj, kontaktirajte naše strokovno usposobljene sodelavce, ki bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja in odpravili vsak vaš dvom.

 

Tip
Kuhalne plošče se ločijo na šest tipov:
• Plinska kuhalna plošča:
     - Prednosti: hitro kuhanje, natančen nadzor temperature, boljši okus hrane, uporaba med izpadi električne energije
     - Slabosti: zahtevnejše čiščenje, večna potreba po plinu, večja nevarnost požara, nevarnost izpusta plina
• Plinska kuhalna plošča z vgrajeno napo:
    
- Prednosti: hitro kuhanje, natančen nadzor temperature, boljši okus hrane, uporaba med izpadi električne energije, prihranek prostora, efektivna odstranitev pare in vonjav
     - Slabosti: visoki stroški nakupa, zahtevnejše čiščenje, potreba po plinu, večja nevarnost požara, nevarnost izpusta plina, omejena izbira, omejena prilagodljivost, zahtevna popravila
• Indukcijska kuhalna plošča:

     - Prednosti: izjemno hitro segrevanje, energijska učinkovitost, natančen nadzor temperature, varna uporaba, izjemno enostavno čiščenje
     - Slabosti: potreba po posebni posodi, šum med delovanjem, elektromagnetno sevanje, ki pa sicer ni škodljivo za zdravje
• Indukcijska kuhalna plošča z vgrajeno napo:
     - Prednosti: izjemno hitro segrevanje, prihranek prostora nad ploščo, estetski videz, efektivna odstranitev pare in vonjav, relativno enostavno vzdrževanje
     - Slabosti: visoki stroški nakupa, omejena izbira, omejena prilagodljivost, zahtevnejša popravila
• Steklokeramična kuhalna plošča:
     - Prednosti: relativno enostavno čiščenje, enostavno upravljanje
     - Slabosti: počasnejše segrevanje, izjemno počasno ohlajevanje, energetska neučinkovitost, omejen nadzor temperature, večja nevarnost zažgane hrane
• Kombinirana kuhalna plošča (plin + indukcija/steklokeramika/elektrika):
     - Prednosti: neodvisnost od izpadov električnega omrežja
     - Slabosti: omejena izbira, večna potreba po plinu, večja možnost praskanja steklene plošče ob uporabi istih loncev za kuhanje na plinu in indukciji/steklokeramiki/elektriki

 

Število kuhališč
Velikost kuhalne plošče bo najprej omejena z velikostjo kuhinje. Dandanes trg ponuja kuhalne plošče z enim kuhališčem, dvema, tremi, ... in celo šestimi kuhališči! Druga spremenljivka te enačbe je pa število članov, za katere se kuha. Če boste kuhali samo zase ali partnerja in imate manjšo kuhinjo, zna biti kuhalna plošča z dvema kuhališčema dovolj, če pa ste v družini vsaj trije, pa manj kot štiri kuhališča ne bi priporočali. Seveda je odvisno tudi od tega, ali ste ljubitelj kompleksnejših gurmanskih jedi ali pa vam je dovolj, da si več krat tedensko skuhate testenine in pogrejete kakšno omako. 


Dimenzije
Ko si boste izbrali tip kuhalne plošče in število kuhališč, bo na vrsti izbira razporeditve kuhališč in glede na določeno razporeditev bodo omejitve tudi pri dimenzijah. Če vzamemo primer plošče s štirimi kuhališči, se te lahko razlikujejo glede na razporeditev kuhališč (od leve proti desni):
• 1 + 2 + 1 (oblika romba)
• 2 + 2 (klasična razporeditev)
• 4 zaporedno v vrsti

In če boste izbrali klasično razporeditev plošče s štirimi kuhališči, bo ta manj široka, a bolj globoka, kot če izberete razporeditve s štirimi kuhališči v vrsto. 

 

Upravljanje
Upravljanje je prav tako ena izmed stvari, ki bodo omejene z izbiro tipa kuhalne plošče. Na voljo so tri možnosti:
• Fizični gumbi - na voljo pri plinskih in kombiniranih ploščah.
• Na dotik - to možnosti imajo voljo steklokeramične in indukcijske kuhalne plošče.
• Kombinacija fizičnih gumbov in upravljanja na dotik - na voljo samo pri kombiniranih ploščah plin + indukcija.

 

Material
Pri materialu, iz katerega je narejena kuhalna plošča, bo obstajala omejitev, glede na to, kakšen tip plošče boste izbrali, ampak v grobem obstajajo štiri možnosti:
• Steklokeramične in indukcijske plošče so narejene iz stekla ali steklokeramike.
• Plinske kuhalne plošče so po navadna narejene iz plemenitega jekla, v zadnjih letih pa se izbira širi na galvansko plemenito jeklo, steklo in steklokeramiko.
• Če pa boste izbrali katero izmed kombiniranih kuhalnih plošč, boste lahko izbirali med plemenitim jeklom, steklom ali steklokeramiko

 

Možnost vgradnje
Pri možnostih vgradnje sicer ni veliko možnosti, ampak so vseeno vredne omembe in sicer obstajata dve možnosti:
• Možnost klasične vgradnje z robom, kar pomeni, da se kuhalna plošča vgradi na klasičen način, kjer se spusti v luknjo in leži na kuhinjskem pultu z vidnim in otipljivim robom.
• Možnost ploske vgradnje, kar pomeni, da se rob luknje kuhinjskega pulta obdela tako natančno, da ko se plošča spusti v luknjo, se rob med ploščo in pultom skoraj ne občuti.

 

Rob
Ko že govorimo o robovih kuhalnih plošč, naj omenimo, da tukaj obstajajo tri možnosti:
• Klasičen rob pomeni, da če je npr. debelina kuhalne plošče 3 mm, se rob zaključi zaobljeno navzdol. Rob je iz istega materiala kot celotna plošča.
• Brušen rob pomeni, da če je npr. debelina kuhalne plošče 3 mm, se rob v zadnjem centimetru zaključi postopoma, da je proti robu vedno tanjši. Rob ni nujno iz istega materiala kot je plošča:
     - Brušen rob je pri indukcijskih ploščah lahko iz istega materiala kot je narejena indukcijska plošča (steklo ali steklokeramika)
     - Lahko pa je rob tudi iz plemenitega jekla, da se rob indukcije bolje zaščiti pred udarci in poškodbami.
• Tretja možnost je pa več debelin kuhalnih plošč (ja, tudi to se da izbirati). Indukcijske, kombinirane in steklokeramične plošče imajo že določeno višino robu in se debeline plošče ne da izbirati, se pa da pri plinskih ploščah in sicer na voljo so debeline 3 mm, 4 mm, 8 mm in kar 25 mm debela plošča iz plemenitega jekla.

 

Barva
Zadnja lastnost, ki si jo lahko izberete, je barva kuhalne plošče. Ta omogoča, da še bolje prilagodite kuhinjo določenemu slogu ali vzdušju. Kot verjetno že sklepate, je tudi tukaj izbira omejena glede na tip plošče, ki jo boste izbrali. Na voljo je pa vseeno nekaj možnosti:
• Indukcijske plošče - v največji meri bodo na voljo v črni barvi, določene znamke pa ponujajo tudi v belih barvah.
• Plinske plošče - v največji meri bodo na voljo v srebrni barvi, lahko pa jih najdete tudi v temno sivi, bakreni in zlati barvi.
• Kombinirane plošče - lahko jih najdete v srebrni ali črni barvi.

 

Vzdrževanje
Kar se tiče čistil za kuhalne plošče, priporočamo, da se posvetujete s prodajalci ali preberete navodila za uporabo od plošče, ki jo želite kupiti, saj so navodila proizvajalca najbolj natančna. Niso vsa sredstva za vzdrževanje enako primerna za vse tipe plošč, saj različne kemikalije različno reagirajo na različne materiale. Pomembno je, da izberete tista sredstva, ki ne bodo škodljiva za vaše zdravje, a bodo hkrati učinkovito odstranila umazanijo ter plošče ne bodo poškodovala.

 

Kuhalne plošče predstavljajo ključen element za udobno in učinkovito uporabo kuhinje. Pri izbiri je treba upoštevati funkcionalnost, estetiko in kakovost materialov. Naša široka ponudba vam omogoča, da izberete optimalno rešitev za vašo kuhinjo. Če vas zanima, katera indukcijska plošča je najboljša ali imate kakšno drugo vprašanje, se obrnite na našo strokovno usposobljeno ekipo, ki vam bo pomagala odgovoriti na vsa vprašanja in najti popolno ploščo, ki bo zagotovila dolgotrajno zadovoljstvo in poudarila lepoto vaše kuhinje.