Kuhinjske nape

 Kakšno kuhinjsko napo si želimo, je dobro vedeti že pri projektiranju hiše ali stanovanja. V zadnjih letih proizvajalci nudijo premnoge izvedbe kuhinjsih nap, kot so stropne; podometne in nadometne, otočne, viseče, stenske raznih oblik in dimezij, kor so poševne, klasične tako imenovane kaminske, ravne, vgradne v omarice kuhinje; kot so vložek nape in izvlečne ter zadna novost, ki odlično rešuje funkcijo in prostor, to so nape integrirane v kuhalno ploščo ali pa kot izvedba samostojna napa vgrajena v pult in poljubna kuhalna plošča. Le te zagotoavljajo najboljšo učinkovitost, saj je razdalja med izvorom pare, vonjav in maščob, torej posodo in sesalnim delom nape, najkrajša.V tem primeru tudi velikost oziroma volumen prostora ne vpliva v taki meri, kot pri ostalih izvedbah.
Naslednja pomembna odločitev je, ali bo zrak iz nape speljan na prosto, ali se bo vračal v prostor. Naj takoj pripomnimo da je pri objektih, ki so opremljeni z rekuperacijo, edina logična rešitev vračanje zraka nazaj v prostir, saj bi z odvodom zraka na prosto porušili delovanje rekuperatoja in pa energijo, ki jo prihrani rekuperator izgubili z odvajanjem zraka iz prostora na prosto.
Razlaga:
Pri načinu vračanja v prostor ni energijskih izgub, v prostor pa se vrača vlaga. Maščobe v večji meri prevzame maščobi filter, ki ga je potrebno periodično očistiti, vonjave pa v večji meri nevtralizira ogleni filter ( ki ga je potrebno periodično menjati), v najnovejši izvedbi pa lahko vgradimo rekuperacijski nevtralizator vlage.
Pri odvajanju zraka izven prostorja maščobe v večji meri prevzame maščobni filter, zrak z vonjavami in vlago pa odvedemo. Ta način je najbolj učinkovit, žal pa z energijskega stališča za današnji čas ni ekonomičen, saj z odvodom zraka  v zimskem času odvajamo tudi toploto.
Pomembem podatek pri izbiri nape je tudi velikost prostora.
Izračun za sesalno moč nape: tloris prostora X višina prostora X priporočena količina zamenjanega zraka na/h = sesalna moč nape v m3/h.
Primer: za tloris prostora 4 x 4 m in višine 2,5 m dobimo volumen zraka 40 m3, pomnoženo s faktorjem (12), dobimo potrebno sesalno moč nape; 480 m3/, torej izberemo napo z nazivno močjo 500 m3/h. Iz navedenga sledi, da za prostore, ki so po novem vse v enem, dnevna soba, jedilnica, kuhinja in so velikosti recimo 50 m2 nobena napa NE MORE učinkovito opravljati svojega dela, saj bi v tem primeru potrebovali napo s sesalno močjo 1.500 m3/h pretoka, kar pa je izven dosega in logike, saj bi bilo v takem prostiru neugodno bivati, ker bi bil v njem prepih.
Na trgu so nape za gospodnjstvo do sesalne zmogljivosti okrog 800 m3/h, vendar deujejo nad 600 m3/ le 5 minut, potem pa se hitrost samodejno zmanjša. Tako zmogljivi motorji se vgrajujejo predvsem z namenon, da je glasnot pri naprimer 500 m3/h zmerna oziroma niska.

Spletna stran je v izdelavi in nekatere funkcije še ne delujejo pravilno. Hvala za razumevanje!