Pirolitično čiščenje z blagovno znamko Electrolux


23. december 2021

Popolne račje prsi? Slastni mafini? Odlične pite? Sočna lazanja? Dišeče ribe? Pečice Electrolux uresničujejo vašo domišljijo po okusnem in slastnem …

V prejšnji objavi smo vam predstavili inovativno indukcijsko kuhalno ploščo vrhunske blagovne znamke FOSTER, za katero smo tudi uradni zastopniki za Slovenijo.

Tokrat pa vam predstavljamo pirolitično vgradno pečico Electrolux EOE8P31X, ki bo s svojo premišljeno tehnologijo ugodila tudi največjim gurmanskim užitkom.

Z vrhunsko Electroluxovo pečico energijskega razreda A+ lahko preko elektronskega upravljanja izbirate med številnimi funkcijami: konvekcijsko/tradicionalno, peka kruha, žar, ventilator in mnogimi drugimi načini pečenja ter kombinacijo le teh. Če želite nadzor prepustiti pečici, lahko izberete katerega izmed 90-ih receptov pečenja, hkrati pa je poskrbljeno tudi za varnost s funkcijo zaklepanja tipk. Ljubiteljem italijanske hrane bo všeč prednastavljen skrivnostni program za pizzo. S funkcijo “odmrzovanje” pa so poskrbeli tudi za hitrejšo pripravo jedi.

Potrebujete teleskopska vodila? Vključeno. Temperaturno sondo za meso? Tudi to dobite zraven. Da pa prepričamo še zadnje dvomljivce, pa priložimo še eno rešetko, ter plitek in globok pladenj. 

Kar pa je največja prednost te pečice je to, da vas na koncu ne čaka intenzivno čiščenje z rokavicami, agresivnimi čistili in gobo. Dovolj je le pritisk na gumb s samočistilnim programom, ki mu pravimo piroliza. Ta nepogrešljiva funkcija vam prepušča svobodo intenzivne uporabe pečice, vi pa ne boste porabili niti enega dneva več za drgnjenje pečice. Vaša edina skrb ostane le to, kako boste preživeli preostali prosti čas, ko se umazano delo izvaja samodejno. 

Torej, kaj je piroliza in kako deluje?
Vsi radi dobro jemo, a iskreno povedano, ne poznamo nikogar, ki uživa ob čiščenju pečice. Klasičen način čiščenja pečice, kjer se opremite s krtačami in močnimi čistili, se spustite na kolena in drgnete ... že vsi poznamo. In ravno temu bi se radi izognili. Temu je namenjena funkcija pirolize.

To je sistem samodejnega čiščenja, ki segreje pečico tudi do 500°C, kar ostanke maščobe in druge ostanke hrane preprosto spremeni v pepel, saj se pri takšni temperaturi organske molekule razgradijo in zoglenijo. Z drugimi besedami, gre za termičen razkroj organskega materiala pri visoki temperaturi, kjer spremenjena oblika snovi postane nepovratna. Pomembno je tudi to, da se ves material odlušči od površine pečice, kar poenostavi dokončno čiščenje z vlažno krpo.

Pri redni uporabi pirolitičnega čiščenja lahko uporabite navadno funkcijo, če pa je pečica zelo umazana, lahko izberete tudi dva dodatna programa. Za vašo varnost se med čiščenjem vrata pečice zaklenejo, da je ni mogoče odpreti, dokler se program ne zaključi. Po navadi je postopek s pirolitičnim čiščenjem končan v 1 do 2 urah. Po končanem ciklu se temperatura pečice vrne na normalno delovno temperaturo, pečica se odklene, vi pa, ko se pečica ohladi, nastali pepel le še obrišete z vlažno krpo in vaša pečica bo ponovno videti kot nova in pripravljena na ponovno uporabo.

Kaj pa varnost? In druga pogosta vprašanja ...
Če vas je ob pogledu na izjemno visoko temperaturo delovanja pirolitičnega čiščenja zaskrbelo, vas lahko potolažimo. Da, kljub visoki temperaturi, do katere pride pri uporabi pirolize, imajo takšne pečice veliko varoval. Naj odgovorimo na nekaj najpogostejših vprašanj:
- Je pečica vroča na dotik? Ne, takšna pečica ima veliko izolacijskih plasti, katerih naloga je, da navzven na dotik zagotovijo enake temperature kot klasične pečice. Ni bojazni za to, da bi se opekli, kar je dobra novica predvsem za starše z majhnimi otroki.
- Bo visoka temperatura dodatno segrela vaš dom? Kot že rečeno, pečice s funkcijo pirolize imajo veliko izolacijskih plasti, ki tudi poskrbijo, da visoka temperatura ostane znotraj pečice, kar pomeni, da lahko pirolitično čiščenje izvajate tudi v vročih poletnih mesecih.
- Kako je s porabo električne energije? Strokovnjaki ocenjujejo, da bi en cikel pirolitičnega čiščenja naj porabil nekje za 1 evro električne energije, kar je sicer nekoliko več kot bi porabili pri vsakodnevnem pečenju, vendar še vseeno precej manj kot bi porabili ob nakupu ustreznega čistila za pečico (in urah drgnjenja pečice v neudobnem položaju). Obstajajo tudi pečice s funkcijo EKO pirolize, kar bo dodatno znižalo stroške porabe energije. Če imate v vašem domu dvotarifni števec pa seveda priporočamo, da program čiščenja s pirolizo poženete čez vikend ali na praznik, ko se obračunava nizkocenovni tok.
- Kako pogosto čistimo? To je vsekakor odvisno od uporabnika do uporabnika. Novejše pečice imajo že opozorila za čiščenje s pirolizo, sicer pa po občutku, ko se vam bo pečica zdela dovolj umazana in potrebna čiščenja.
- Kdaj je najbolje čistiti s pirolizo? Največji izkoristek bo takoj po zaključku pečenja kakšne jedi, saj bo takrat pečica potrebovala najmanj energije, da doseže tisto visoko temperaturo, pri kateri organske snovi zoglenijo. 
- Kako ravnam z dodatno opremo (vodili in rešetkami)? Rešetke, ter izvlečna in stranka vodila je priporočljivo odstraniti, preden zaženete postopek pirolize, saj lahko visoka temperatura vso to dodatno opremo poškoduje. 
- Kaj pa vgradnja? Ko govorimo o vgradnji, se klasične pečice od pečic s pirolizo prav v ničemer ne razlikujejo. Oba tipa pečic namestimo na popolnoma enak način.

Če imate še kakšna dodatna vprašanja, nam pišite na info@jez.si in svetovali vam bomo z našimi bogatimi izkušnjami.

P.S. Ali ste vedeli, da so pirolizo uporabljali že stari Egipčani? Z njo so iz lesa izluščili zanje pomembni metanol, ki je bil ena poglavitnih snovi pri balzamiranju.